Faillissement, liquidatie, dwanguitschrijving
Bij de uitvoering van bedrijfsactiviteiten kunnen tijdelijke of permanente betalingsmoeilijkheden optreden of een meestal administratief verzuim kan leiden tot de ontbinding van het bedrijf.
Ons bureau verleent volledig juridisch advies en vertegenwoordigt cliënten, zowel aan de kant van de schuldenaar als aan de kant van de schuldeiser, in de volgende procedures.
Faillissement
Het doel van de procedure is om de insolventie van de schuldenaar te beëindigen en zijn bedrijf opnieuw te laten functioneren.
Daarvoor krijgt de insolvente schuldenaar of de schuldenaar in een situatie van dreigende insolventie een uitstel van betaling (faillissementsbescherming) en heeft hij maximaal 1 jaar de tijd om een faillissementsakkoord te sluiten met de schuldeisers en zijn activiteiten te hervatten.
Reorganisatie
Dit is een volgens economische aspecten uitgevoerde procedure met het doel om de financiële en solvabiliteitssituatie van een onderneming in financiële moeilijkheden te verbeteren en op die manier de voortzetting van haar activiteiten te garanderen.
Liquidatie
Liquidatie is de procedure voor de ontbinding van een insolvente vennootschap zonder rechtsopvolging. Het doel is om de schuldeisers tevreden te stellen op de wettelijk voorgeschreven manier.
Dwanguitschrijving
Het doel van de dwanguitschrijving is ervoor te zorgen dat bedrijven die niet functioneren of in strijd met de wet functioneren, permanent uit het handelsregister worden uitgeschreven.
De reden voor de dwanguitschrijving is meestal dat het bedrijf aan bepaalde wettelijke verplichtingen niet voldoet (bijvoorbeeld geen belastingaangifte doet, het jaarverslag niet publiceert). De dwanguitschrijving wordt meestal geïnitieerd door de belastingdienst die het btw-nummer van het respectieve bedrijf intrekt.
Bij een dwanguitschrijving heeft het bedrijf in 90 dagen de tijd om de wettelijke basis voor de activiteiten te herstellen.